Bezoek Automotive Analytics & Attribution Summit

Voor de tweede keer in haar bestaan vond vorige week de Automotive Analytics & Attribution Summit (AAAS) plaats in Palm Beach. Een conferentie waar alleen marketingthema’s besproken worden, die voor de Automotive branche interessant zijn. En ‘lucky me’, ik was daar namens WeBuildRetail aanwezig! Bepakt met een gevulde pen, een leeg notitieblok en een goede dosis nieuwsgierigheid heb ik mij ondergedompeld in dit event. Op zoek naar nieuwe kennis waarmee wij onze klanten kunnen helpen.

Aanval op Google

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. De Amerikaanse autodealers zijn boos! Niet op Trump, niet op sjoemeldiesels…. Op Google! Google Ads (Adwords) is bijna het belangrijkste marketingkanaal voor deze dealers. Duizenden, zo niet tienduizenden dollars per maand worden betaald om maar genoeg traffic naar de website te krijgen. Maar levert het eigenlijk wel wat op? Of spekken ze alleen de portemonnee van werelds grootste zoekmachine. Het ontbreekt aan grip op het marketingbudget.

Return on investment

Dit laatste lijkt het geval. Uit onderzoek blijkt dat als je Google Ads effectief inzet, je voor elke dollar die je besteedt maximaal 1,89 dollar terugkrijgt. Alleen het merendeel van de dealers geeft meer uit dan ze ooit gaan terugverdienen. Geen enkele dealer weet of hij tot deze laatste categorie behoort.
Ze gebruiken meetinstrumenten als Google Analytics onvoldoende en vertrouwen blindelings op hun marketingbureaus die hen mogelijk van onjuiste informatie voorzien. Ondertussen stromen de dollars bij Google binnen.

Doe er wat aan!

Nu wordt de beschuldigende vinger naar Google gewezen. Het is hun product en inkopen van advertenties met behulp van marketingbureaus was hun idee. De dealers willen waar voor hun geld. Ze zijn gezamenlijk een van de grootste klanten van Google. Uit monde van Brian Pasch heeft Google laten weten het heel serieus te nemen. Dat er daadwerkelijk wat gedaan gaat worden aan dit ‘broken system’. In de tussentijd zit het voor de dealers er niets anders op om het heft in eigen hand te nemen. De belangrijkste boodschap op de conferentie was dan ook heel simpel. Richt Google Analytics goed in en meet door wat je investeringen je opleveren.

Hoe zit dat bij ons?

Dit zette mij wel aan het denken. Hoe gaat dat eigenlijk in Nederland? We hanteren hetzelfde systeem. Veel van de campagnes worden middels marketingbureaus uitgezet. Maar levert dat eigenlijk wel genoeg op? Nu schat ik onze bureaus in Nederland hoger in. De drive om te helpen is hoger dan de drive om geld te verdienen. Maar halen we wel alles uit ons marketingbudget?

To be continued

Vol energie, inspiratie en vragen ben ik thuisgekomen. De komende tijd maar eens rustig bekijken hoe WeBuildRetail haar klanten kan helpen met dit vraagstuk. Wil je in de tussentijd meer weten dit thema? Neem gerust contact op.

Mail Frank