Heb jij grip op jouw online marketinguitgaven?

Uitgaven aan online marketing zijn niet meer weg te denken uit het autobedrijf. Portalen, Ads, remarketing, bannercampagnes en je eigen website. De kosten lopen al snel in de duizenden euro’s per maand. Een hoop geld, maar wat krijg je daar eigenlijk voor terug? Voor je gevoel kun je niet zonder, maar is dat ook zo voor elke uitgave? Omdat de uitgaven steeds hoger worden, is het belangrijk om daar grip op te hebben en bij te kunnen sturen wanneer gewenst. Als de kosten blijven toenemen, is het belangrijk om de juiste gegevens te hebben om je keuze op te baseren.

Om een paar voordelen te noemen van het hebben van inzicht:

  • je kunt meer investeren in goedlopende activiteiten;
  • je kunt met een leverancier het gesprek aan gaan over tegenvallende resultaten;
  • je kunt gaan testen met het veranderen van de uitgaven aan andere (nieuwe) diensten;
  • je kunt gaan sturen op rendement, ipv gevoel.

 

Meten van online marketing resultaten is lastig

Het gehele spectrum van online marketing dienstverlening doorlichten is een bijzonder lastige opdracht. Ook omdat resultaten aan elkaar zijn gekoppeld. Het stoppen met uitgaven aan activiteit X, kan gevolgen hebben voor de resultaten van activiteiten Y en Z. Het stoppen met activiteit X hoeft niet per definitie te betekenen dat de resultaten van Y en Z minder worden, sterker, het kan ervoor zorgen dat de resultaten van Y en Z verbeteren. Maar dat kun je alleen achterhalen als je deze resultaten meet. Dan kun je zogenaamd A/B-testen, waarbij je situaties met elkaar vergelijkt.

Nu heb ik inzicht, maar wat kan ik daarmee?

Met ons programma conversiecoach, leggen wij bij autobedrijven over lange periode alle vergaarde online leads vast. Daar komen interessante gegevens uit. De resultaten zorgen niet meteen voor drastische wijzigingen in de online marketinguitgaven. Wel geeft het mogelijkheden om te experimenteren met andere uitgaven. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als ik remarketing ga inzetten op mijn website of VDP’s? De resultaten zijn meetbaar gemaakt, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken. Naast grip op de resultaten van je online marketing, geeft een conversiecoachtraject ook inzicht in de gehele online salesfunnel. Daarmee krijg je inzicht in je leadconversie. Door het meetbaar maken van dit proces, kun je ook jouw leadconversie verbeteren. Onderstaand een voorbeeld van data die wij genereren.

conversieoptimalistatie

Terug naar de basis, de customer journey

In de resultaten is te zien dat de leadconversie uit de website van het autobedrijf en die vanuit portalen flink verschillen. Betekent dat dat leads vanuit een portaal minder relevant zijn? Nee! Dit is te herleiden tot de customer journey die een consument doorloopt. Een website van een importeur zit daarbij meer aan het begin, waarbij de website van het autobedrijf vaak op een later punt wordt bezocht. Moet ik daar dan maar genoegen mee nemen? Nee, dat zeker niet! Verbeteren is namelijk altijd mogelijk. Om je een idee te geven: wij realiseren met conversiecoach een conversieverbetering van ongeveer 50%! De aanpak richt zich op het verschuiven van sturen op output, naar sturen op het lead opvolgingsproces.

Conversie-optimalisatie

Wil jij ook inzicht in jouw resultaten?

Op 9 oktober zal ik ingaan op dit onderwerp tijdens het OAB congres van BOVAG. Daar stellen wij de tool om jouw online marketinguitgaven door te meten een periode gratis beschikbaar. Daarvoor zal ik op 18 september spreken bij Denk Vooruit. Denk Digitaal. in Sassenheim over leadconversie. Wil je nu al meer weten over de conversiecoach of verbetering van leadconversie? De beller is sneller: 06 53 86 81 34.