NADA 2019: Dag 1

Beslagen ten ijs deze NADA

De eerste bijeenkomst van deze trip wordt “Meet NADA”. Misschien als vaste bezoeker overbodig maar mijn nieuwsgierigheid overwint.

“Maximize your time”, is het motto. Er blijkt internationaal gezelschap in de zaal te zitten. O.a. India, Zuid-Afrika, Tsjechië en Italië zijn vertegenwoordigd. En natuurlijk Noord en Zuid-Amerika. 22000+ bezoekers worden verwacht.

Expertpanel NADA | WeBuildRetail

Expertpanel NADA

Goede uitleg over de inderdaad onmisbare NADA app. Daarna algemene uitleg over met name de locatie, de 3 enorme gebouwen die samen Moscone Convention Center vormen. De Truckdealers (ATD) zitten in het Marriott Hotel om de hoek. Ook het schema wordt uitgebreid toegelicht. Vervolgens wordt het NADA Education 2019 programma, bestaande uit Workshops, Super Sessions en Exchange, Distinguished Speakers Series, nader uitgelegd. Nieuw is dat er ook workshops worden gegeven door NADA-medewerkers i.p.v. uitsluitend door de toeleveranciers zoals tot nu toe steeds het geval was.

De Expo vindt dit jaar plaats in 4 hallen. Nieuw is ook de NADA Dealer/Manager Lounge. Lifestyle Experience maakt zoals altijd ook deel uit van de Expo. 500 + bedrijven nemen deel. En uiteraard is er ook weer een Social Connection Zone.

Disrupting Your Marketing

Presentatie NADA 2019 | WeBuildRetail

Presentatie NADA

Ik luister en kijk (de zaal is helemaal vol) vervolgens een half uurtje mee naar Disrupting Your Marketing with Google, Facebook and Twitter. Een super session panel discussie met Greg Garber (Twitter), Peter Leto (Google), Jessica Roberts (Facebook) en Phil Sura (UnityWorks).

Vragen aan het panel:

Welke typen klant-data kunnen worden gebruikt?

Afhankelijk van de bron kan er verschillende data worden opgehaald om daar vervolgens online marketing te bedrijven. Data vanuit CRM en DMS-datasets bijvoorbeeld. Of data van derden, zoals Polk en Googledata (Google). Vanuit Facebook kunnen o.a interesse gebieden, klantendata en bezoekdata vanuit de Facebook-pixel worden gebruikt. Twitter geeft tenslotte aan gebruik te kunnen maken van bepaalde keywords, volggedrag, data van derden, CRM data.

Zou je kunnen adverteren op het chassisnummer van een auto?

Zowel Google, Facebook als Twitter antwoorden hier bevestigend op. Facebook biedt een automotive specifieke oplossing via o.a. Facebook Marketplace. Twitter geeft aan via partner uiterst specifiek te kunnen adverteren. En tot slot kan Google door middel van retargetting adverteren na een bezoek aan de specifieke voertuigdetail-pagina (VDP. Er zijn dus verschillende manieren om uiterst specifiek te promoten.

Vinden mensen het prettig om heel specifiek benaderd te worden met advertenties?

Hier zien we een verschil tussen de verschillende kanalen. 97% van Twitter gebruikers volgen een merk, dus in dit geval is de link met dit merk zo groot dat specifiek adverteren geen probleem zal zijn. Facebook geeft aan dat mensen zoeken naar zaken die hun merkbeleving versterken en in dat licht zou je ook al minder specifiek kunnen adverteren in aanverwante productgroepen. Balans vinden is belangrijk. Klanten waarderen gepersonaliseerde advertenties, maar zijn willen aan de andere kant dat hun privacy goed beschermt wordt, alsdus  Google.

Hoe belangrijk is adverteren voor de massa nog? Spelen  artificial intelligence (AI) and machine learning (ML) hier een rol in? Welke invloed heeft dit op het adverteren voor het autobedrijf?

Volg de klanten vooral, is het motto. Al hebben de aanwezige wel verschillende aandachtspunten. 60% van de automotive marketing uitgaven gaat naar online, dus het is een belangrijk item binnen de branche. Facebook legt de nadruk op het gebruik van mobiel en de inzet van Chatbots (AI). Twitter zet in op het groeiende belang en bereik van video. Zelfs in der mate dat het belangrijker wordt dan TV-reclame. Onder invloed van AI en ML wordt reclame steeds relevanter voor de ontvanger. Right content on the right media at the right time. Ook hier komen de eerder genoemde chatbots om de hoek kijken volgens Facebook. Welke rol gaat Google hierin vervullen? Google neemt eigenlijk de rol die het altijd al heeft gehad. Het inzichtelijk en meetbaar maken van deze data.  Wat doen we met alle data? Welke inzichten levert het op? Zonder AI en ML is de analyse te laat voor relevante actie. Google wil AI en ML daarom vooral inzetten om inzicht te geven en ook hiermee voorop te lopen.

Kracht van social media

Voor de rest van de dag heb ik de volgende sessies uit het programma gekozen:

Denise Casagrande

The Five Keys to Unlock The Power of Your Social Media Sales Funnel. Een workshop gegeven door PCG-adjunct directeur marketing Denise Cassagrande.

“Sell the problem you’re solving, not the product”

Denise leert ons hoe je je eigen Auto Social Sales Funnel kan samenstellen door gebruik te maken van Facebook en Instagram advertenties, het implementeren van pixels en berichten van klanten. “Life events” bepalen veelal de aankoop van een auto. En dat willen mensen zien in je social media feeds.

Stap 1: Breng een marketingplan voor 6 maanden in kaart met budgetten en doelstellingen. Want dan zijn ze makkelijker uit te voeren en kunnen langer blijven draaien. Campagnes mogen niet gehaast uitgevoerd worden. En je weet wanneer wat loopt en waarom. En je kan je creatievelingen laten samenwerken met social advertising.

Stap 2: Zet je Facebook-pixel aan het werk. Het is ruggengraat van je social media strategie.

Stap 3: Stuur sociale consumenten op een “Ride” door middel van advertenties. A face makes the brand. Thumb stopping experience on FB. Bouw aan je publiek. Vergeet After Sales niet en gebruik video.

Stap 4: Laat sociale consumenten uw content bekijken met behulp van de advertentiedoelstellingen van Facebook. Brand awareness, reach, traffic, video views, lead generation, alle content heeft een specifiek doel.

Stap 5: Creëer en koester loyale terugkerende klanten.
(Goed voorbeeld Nikon).

Gepersonaliseerde ervaring is belangrijk voor 80% van de klanten en 60% van de klanten vertellen aan vrienden en familie over een merk waar ze trouw aan zijn. “Keep the social in social media”. Al met al een inspirerend verhaal met verve en enthousiasme gebracht.

Leidinggeven aan de nieuwe generatie

Nicole Lamb

Nicole Lamb

Millennial Problem Solvers: How To Lead The New Generation. Door Nicolle Lamb van Dealer Inspire.

Hoe leid je de nieuwe generatie naar hun succes en dat van jou? Dat is het thema van Nicolle. Helaas is haar verhaal niet heel geweldig en blijft het wat aan de oppervlakte.

Haar stelling is dat er veel vooroordelen over millennials bestaan:
⁃ Gebrek aan drive
⁃ Een wispelturige aard
⁃ Gebrek aan loyaliteit

Maar, aldus Nicolle: “Millennials brengen succes en drive in je team”.

Aanbevelingen van Nicolle voor werkgevers:

Begin in je bedrijf met een cultuur: stellingen, principes, doel, missie, visie
Als voorbeeld geeft ze de stellingen van Dealer Inspire: Communiceer, wees transparant, innovatie, leer, geef

Verder benadrukt Nicole naast bedrijfscultuur de volgende zaken om de juiste millennials aan te trekken en te behouden :

  • Zet een duidelijk groeipad uit.
  • Ga opzoek naar millenials met specifieke kenmerken: “overachievers” / mensen met extra eindexamenvakken / voorzitters van clubs / mensen met een bovengemiddelde betrokkenheid bij de gemeenschap / mensen die zichzelf een instrument leerde bespelen
  • Geef ze de vraag, niet het antwoord.
  • Vertrouw ze, moedig ze aan, steun ze.

Dingen die je vooral niet moet doen wanneer je leiding geeft aan millenials, aldus Nicolle:

  • Behandel ze als een nieuweling
  • De baas over ze spelen
  • Geef ze antwoorden en niet de vragen
  • Vertel ze om hun werk te doen en zich geen zorgen te maken over wat de toekomst biedt.
  • Ze labelen als millennials

En door ….

Trends in social media

Joey Little

Joey Little

Seven Futurist Socials Media Trends for Succes in 2019. Door Joey Little van AutoAlert.

Ik zag Joey al eens eerder en was toen onder de indruk van zijn inzichten en vooral zijn stijl van presenteren. Die stijl was nog niks mis mee: snel, improviserend, praktijkvoorbeelden, spelen met de zaal… het was er allemaal.

De door hun gesignaleerde trends in social media (zelf spreekt hij liever van “door gebruikers gegenereerde websites”):

1. Gebruik van AI chat bots (FAQs zijn achterhaald, e-mail is passe, millennials halen de telefoon niet op)
2. Toegang van derden tot sociale gegevens van consumenten
3. Gebruik van DMS-gegevens van het dealerschap (beter dan CMS-gegevens)
4. Doorbraak virtuele showrooms
5. Op verzoek walkaround videos door verkopers
6. Het marketingplatform voor de 4e laag (medewerkers). Breng ze op de hoogte van wat er speelt en welke campagnes er lopen, geef inhoud om te delen, maar laat ze niet hun eigen merk worden.
7. Gebruik van de juiste soort video’s voor de juiste markt

Wereldschokkend? Nee. Boeiend? Tot het bittere einde.

AWA Best European Websites 2019

De Automotive Website Award | WeBuildRetail

De Automotive Website Award

Na een inspirerende dag volgde ook nog eens een smakelijk toetje. Tijdens het Automotive Website Awards event wonnen we de prijs voor “Best Eu Website 2019”. Een mooie opsteker voor het team van WeBuildRetail en een beloning voor de inspanningen van de afgelopen jaren.

NADA 2019 is goed begonnen.

Morgen verder…