|, Whitepaper|Mobiliteitsdiensten: kans of bedreiging?

Mobiliteitsdiensten: kans of bedreiging?

 

Uit recente onderzoeken van ondermeer Capgemini blijkt dat consumenten steeds meer interesse hebben in mobiliteitsdiensten. Op zich niet zo verwonderlijk als je de enorme groei in dienstverleningsconcepten ziet. Dat die nieuwe concepten juist nu ontstaan, heeft vooral te maken met de snelgroeiende mogelijkheden die informatie en communicatietechnologie bieden. Ook de technologische ontwikkeling van de auto zelf, zoals autonoom rijden en connected car, versnelt de introductie van nieuwe mobiliteitsdiensten.

Wat zijn het eigenlijk, die mobiliteitsdiensten? Er zijn enorm veel definities. Wij hanteren hier een hele ruime. Het zijn diensten waarmee vervoer van A naar B voor consumenten wordt gefaciliteerd of beschikbaar komt. En dan niet door middel van autobezit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan allerlei soorten taxidiensten, deelauto- en deelrit- en deelfietsconcepten, mobility as a service, huurautoconcepten en OV-concepten. In bijna alle gevallen voor de consument ontsloten met een mobiele app.  Techbedrijven als Google en Apple maar ook veel startups komen in rap tempo met nieuwe initiatieven. In veel gevallen hebben de initiatiefnemers geen enkele affiniteit of ervaring met automotive.

Ook autofabrikanten proberen een positie te verwerven in de markt van mobiliteitsdiensten. Ze beginnen zelf startups of ze kopen bestaande concepten. Kijk bijvoorbeeld naar General Motors die veel geld investeert in Lyft, een concurrent van Uber. Een samenwerking die niet zonder vallen en opstaan tot stand komt.  Zij koopt vervolgens Cruise Automation, een startup gericht op autonoom rijden. En de fabrikant is begonnen met haar eigen deelauto concept Maven. Hier en daar zie je ze al in het Amerikaanse straatbeeld verschijnen. Concepten die vroeg of laat, al dan niet gedragen door de Europese merken, ook naar Europa komen. Deze explosie van mobiliteitsconcepten roept wel vragen op. Hoe kan je er geld mee verdienen? Zeker gezien de enorme investeringen die voorafgaan. En blijven al deze initiatieven op zichzelf  opereren? Of moet er toch een bepaalde mate van standaardisatie en samenwerking komen om de mobiliteitsbehoefte van consumenten op een naadloze en vooral efficiënte manier te kunnen invullen? Samenwerking ook met de overheid bijvoorbeeld. Want ook die heeft steeds meer belang bij slimme mobiliteitsoplossingen als antwoord op de almaar verder dichtslibbende steden en snelwegen.

Veel van de nieuwe mobiliteitsdiensten worden ‘as we speak’ (door)ontwikkeld, uitgerold en getest. Vaak nog ver weg en uit het zicht van het traditionele autobedrijf. Houdt het autobedrijf hier dan een rol in? Uit datzelfde onderzoek van Capgemini blijkt in ieder geval dat die consument mobiliteitsdiensten ziet als complementair aan autobezit en niet als vervanging. Dat zou dus betekenen dat het autobedrijf  in beeld blijft om naast de auto zelf een breed scala aan aanvullende mobiliteitsdiensten aan haar klant te leveren. Al dan niet in nauwe samenwerking met een automerk, nieuwe aanbieders, andere autobedrijven of zelfs de lokale overheid. Dan ben je pas echt een mobiliteitsdienstverlener.

Is automotive retail daar nu voldoende op voorbereid? Moet het autobedrijf bijvoorbeeld zelf een app of platform ontwikkelen? Dat is heel kostbaar en bovendien is de opdracht nog steeds auto’s en werkplaatsuren verkopen. En dat vraagt al een enorme inspanning in tijd en energie. Maar één ding is zeker.  Consumenten, dus ook de klanten van autobedrijven, gaan uiteindelijk wel vragen om deze diensten. Een enorme kans om meer waarde te bieden en relevant te blijven. Meer dan nu mogelijk is. Dan is het toch goed om alvast na te denken wat dat dan betekent voor je business. Wat willen mijn klanten? Zijn zij geïnteresseerd in specifieke mobiliteitsdiensten?  Hoe krijg ik toegang tot deze diensten? En wat betekent dat bijvoorbeeld voor mijn bedrijfsproces, systemen, website, klantcommunicatie en de vaardigheden van mijn mensen? Kan ik al wat in het klein testen?

 

Het autobedrijf de mobiliteitsdienstverlener van de toekomst?

2017-12-11T09:46:00+00:00