||Procesoptimalisatie: de weg naar goud?

Procesoptimalisatie: de weg naar goud?

Wat hebben Gerard van Velde, Marianne Timmer, Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Sven Kramer gemeen? Ze wonnen allemaal Olympisch goud. Maar er is nog een overeenkomst, zij werden allemaal gecoacht door Jac Orie.

Jac Orie, zelf oud-schaatser, is sinds 2002 betrokken geweest bij het succes van een groot aantal Nederlandse schaatsers. Zo wonnen zijn pupillen op 5 achtereenvolgende Olympische Spelen gouden medailles en is Orie de enige schaatscoach ter wereld die bij een WK-afstanden alle afstanden bij de mannen wist te winnen.

Procesoptimalisatie en datagebruik

Maar wat maakt Orie als coach zo bijzonder? Datagebruik en procesoptimalisatie. In samenwerking met data-wetenschappers van de Leidse Universiteit gebruikte Orie data om procesoptimalisatie toe te passen op het trainingsprogramma van zijn sporters voor de Olympische Spelen.

Meten is weten

In plaats van het doel centraal te stellen en toe te werken naar dit eindresultaat, werd het proces verbeterd om zodoende het beste resultaat te behalen. Zo werd het tijdstip en de intensiteit van de training gemeten en aan de hand van die data werd het tijdstip en de lengte van de training vastgesteld. Dat is pas data gedreven coachen!

Wat wij kunnen leren van Jac Orie en zijn manier van werken?

  • Meten is weten
  • gebruik data die jij binnen je bedrijf tot je beschikking hebt
  • gebruik die data om je processen zo goed mogelijk in te richten

Dan komt het resultaat vanzelf.

Het proces is leidend

De parallel tussen sport en onze branche is resultaatgericht denken. Alleen binnen autobedrijven moeten salestargets worden gehaald en de manier waarop (het proces) is van ondergeschikt belang. Maar Orie laat zien dat het verzamelen van data en het optimaliseren van processen juist de sleutel tot succes is.

Conversie-optimalisatie

Procesoptimalisatie begint met het in kaart brengen van de klantreis binnen jouw bedrijf. Hoe komt de klant met jouw bedrijf in contact? Hoe wordt deze lead intern opgevolgd en hoe zorgen we dat deze ‘leads’ klanten worden? Door data vanuit jouw website te analyseren, kun je dit proces in kaart brengen en de conversie van de verschillende fases die een klant doorloopt te verbeteren. Procesoptimalisatie leidt zo tot conversie-optimalisatie. Door je proces te stroomlijnen haal je uiteindelijk meer klanten binnen. Deze klanten zullen er uiteindelijk aan bijdragen dat jij je verkoopdoelstellingen zult halen.

De conversiecoach

Maar waar te beginnen? Waar vind ik mijn data? Hoe moet ik deze interpreteren? Hoe kan ik mijn processen optimaliseren? Geen paniek, de ‘Jac Orie’ van Webuildretail kan je helpen. Webuildretail heeft hiervoor de Conversiecoach ontwikkeld. De Conversiecoach gaat aan de hand van persoonlijke gesprekken en een data-analyse in kaart brengen waar verbeteringen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het structureren van leadopvolging, het vastleggen van verantwoordelijkheden of het inzichtelijk maken van beschikbare data. Op deze manier vindt stap voor stap procesoptimalisatie plaats en behaal jij een hoger rendement uit jouw leads.

Wil jij ook inzetten op conversie-optimalisatie en jouw bedrijf naar goud leiden? Neem dan contact met ons op.

2018-02-26T11:07:06+00:00